Moestuin "De Snoepwinkel"Kinderen van groep 1 t/m 8 kunnen zich opgeven om mee te helpen in de moestuin die naast de school ligt. De jongste kinderen worden daar begeleid door hun ouder(s). Er zijn 18 kleine tuintjes die we gaan onderhouden. Kinderen die in de moestuin werken kiezen daar bewust voor. Even de plantjes water geven voor de gymnastiekles of voor de hockeytraining kan, maar het onderhouden kost wat meer tijd.

Met veel geduld, nieuwsgierigheid, creativiteit en enthousiasme is het prachtig om in de zomer te kunnen oogsten!

Permaculture
Onze moestuintjes zijn gebaseerd op “permaculture”. We maken gebruik van de natuur en haar omgeving. We vangen water op voor irrigatie en gebruiken het blad van de bomen ter bescherming van de bodem. De grond wordt bemest met de poep van de kippen.

Activiteiten
Er worden allerlei activiteiten georganiseerd waarbij kinderen leren hoe we kunnen omgaan met onze tuin. Met de hulp van enthousiaste ouders zetten de kinderen hun schouders eronder! Een activiteit wordt via de mail bekend gemaakt, het activiteitenbord staat op die dag buiten bij de ingangen.
Na de zomer is het eerst tijd om te oogsten. We hebben o.a. tomaatjes, maïs en zonnebloempitten van de planten gehaald. Lekker snoepen en zaadjes bewaren voor het zaaien in het voorjaar.Vervolgens is er veel onkruid en gras weggehaald.
Beetje bij beetje wordt de moestuin dan klaar gemaakt voor een rustperiode, zodat de grond zich weer kan opladen voor een gezond zaaibed in het voorjaar. Moet je juist veel harken of schoonmaken of mag je juist het blad dat gevallen is laten liggen? Het advies luidt, laat de natuur zijn werk doen. Geef de grond rust!!!
In het najaar zijn de wilgen gesnoeid.Er is een kippenhok met vijf kippen aangeschaft, we vinden regelmatig eieren in het hok.
Een aantal moestuin kinderen hebben geholpen met het maken van de ren voor de kippen.We willen in de winter ook aan de vogels denken. Door het maken van vetbollen met onze eigen zonnebloemzaden of pindasnoeren zorgen we dat zij de winter ook goed doorkomen.
Insecten zijn heel belangrijk in een tuin. Ze zorgen voor bestuiving van de bloemen en ze houden vervelende plagen tegen, zoals bladluizen en ziektes.
Daarom gaan we een insectenhotel maken, dat geeft onderdak aan heel nuttige insecten.
En als het lente wordt is het tijd om te zaaien. De kinderen mogen zelf bedenken wat ze willen zaaien.
En dan is het een belangrijke tijd om steeds na schooltijd even te gaan kijken of je tuintje water nodig heeft of het onkruid verwijderd moet worden. We zijn allemaal verantwoordelijk voor de moestuin, via het klusbord op de schuur kun je dan ook zien wat er door wie al gedaan is in die week.

Moestuinteam


Dit schooljaar zijn juf Astrid juf Berna de tuinjuffen, samen met Els Oomens (moeder van Thijs, Merel en Yasmijn).
Wij zijn heel blij met de hulp van de ouders die een taak op zich hebben genomen, zoals het voeren van de kippen, het timmeren van de ren, het snoeien van de bomen, graszoden weggraven.
Met z’n allen werken we aan een vruchtbare Snoepwinkel.

Het laatste nieuws -april 2017

Aangrenzende buren van de Meent zijn enthousiast over het moestuinproject en maken voor ons een enorme

moestuintafel met boomstam krukken er omheen. Hieraan kunnen moestuinkinderen zaden verzamelen uit de gewassen, tekeningen en verslagen maken van wat zij zien in de moestuin e.d., maar ook kunnen moestuinouders, teamleden en mammacafé moeders er straks genieten van een kop eigen kruidenthee uit de tuin.
Zoveel mensen zijn enthousiast! Dit zorgt er voor dat het project uit kan groeien tot iets waardevols zoals het bedoeld was. Verbinding tussen ouder en kind en ontdekkend en procesmatig leren vanuit onze natuur.

Groet, tuinjuf AstridMoestuinverslag 2015-2016

Laatste Oogst?

Op donderdagmiddag 25 september kwamen alle moestuinkinderen niets vermoedend bij elkaar in de klas van tuinjuf Astrid. Tot hun grote verrassing was Richard daar ook. Samen gingen we naar de moestuin waar de kinderen naar hun tuintjes konden kijken en vragen konden stellen. Het was een kleurenfeest van bloemen en pompoenen, courgettes, worteltjes en soms doorgeschoten gewassen. De tuin geurde heerlijk naar bascilicum. Zou dit de laatste oogst zijn voor de winter?


Richard kon alle vragen beantwoorden en informatie en tips geven. Ook kwamen de kinderen zelf met hun verhalen. Sommige kinderen zijn afgelopen maanden dagelijks in de moestuin geweest en andere kinderen weer minder. Dat was vaak ook aan de moestuinbakken te zien.

We hebben plannen gemaakt voor de komende winterperiode. Als de kinderen nog iets willen oogsten, dan kan er nog spinazie gezaaid worden.

Hoe kunnen we omgaan met onze tuin? Moet je juist veel harken of schoonmaken of mag je juist het blad dat gevallen is laten liggen? Het advies luidt, laat de natuur zijn werk doen. Geef de grond rust!!!

Als er vragen zijn dan kunnen jullie deze vragen kwijt op het moestuinprikbord in de centrale ruimte. Samen met het moestuinteam zullen wij opzoek gaan naar de antwoorden.

Richard zal ook in het voorjaar weer in de klas komen en dan regelmatig weer te vinden zijn in “de Snoepwinkel”.Excursie naar Hengelo

We gingen naar de grootste moestuin die ik ooit heb gezien. We hebben daar veel geleerd. We konden aardappels rooien. We konden paarden poetsen. We konden sperziebonen plukken. We konden ook en geurtest doen. We mochten van Richard veel dingen proeven, meestal smaakte het wel lekker maar soms niet lekker.

-Bart en Xam

Wij gingen op 14 juli 2014 naar een de moestuin in Hengelo. We kregen een dagtaak en daar stonden allemaal dingen. En toen konden we aardepols rooien en tuinbonnen plukken. En dan kon je paarden borstelen en je ook rond de moestuin lopen.

-Daan en Niels

We gingen op 14 juli met de moestuinclub naar Hengelo. We moesten een uur rijden. Je kon veel dingen doen. Zoals pony’s poetsen en aardappels rooien. Als je hulp nodig had kon je het vragen aan Richard (vader van Sep). De pony’s die we mochten poetsen heten Tobias en Bartje. In de moestuin kon je gele bloemen eten en die smaakte naar peper. Tijdens de lunch mochten we in de bak kijken waar Vincent de pony werd bereden door zijn baasje Cato. Even later gingen het heel erg regenen en gingen we binnen levend memory spelen. In de moestuin kon je peultjes en aardappels rooien. Aan het einde van de dag gingen we een boswandeling maken. Daar zat in het prikkeldraad een tor vast. Toen kwamen we weer terug en gingen we iedereen gedag zeggen. Ten slotte mochten we een bloem uit zoeken. En we waren thuis om half vijf.

-Imke en Dorcas

Eerste beplanting

Op donderdag 17 april zijn de eerste plantjes geplant. De kinderen die zich vanuit school hadden aangemeld voor het project zijn om vier uur ’s middags samen gekomen om aan het werk te gaan. Er was veel te doen maar vele (vieze) handen maken licht werk.

Feestelijke opening moestuin

Op vrijdag 4 juli is de moestuin feestelijk geopend. Iedereen heeft volop kunnen genieten van de heerlijke smoothies en de mooie planten.

Het begin is er!schooltuin-02
Op zaterdag 8 februari is de start gemaakt met de schooltuin. Na een middag hard werken zijn er tien bakken en een strook voor bessenstruiken gerealiseerd. De plek die gekozen is, is bij dorpshuis De Twee Marken, tussen de bestaande hekken van de voormalige peuterspeelzaal in.

Niet alleen WereldKidz Meent gaat gebruik maken van de tuintjes maar ook het Mamacafé (op vrijdagochtend in De Twee Marken), de BSO en de Regenboog gaan meehelpen met het onderhoud en de verzorging van de planten.

Het is niet alleen de bedoeling dat er groente en fruit geteeld wordt maar ook bloemen zodat er af en toe een mooi bosje in de groep kan komen te staan!